KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

SELAMAT MELAWATI BLOG. SILA KEMUKAKAN KOMEN DAN KRITIKAN YANG DAPAT MEMBANTU. TERIMA KASIH.

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

SELAMAT MELAWATI BLOG. SILA KEMUKAKAN KOMEN DAN KRITIKAN YANG DAPAT MEMBANTU. TERIMA KASIH.

KEDAMAIAN PANTAI

SELAMAT MELAWATI BLOG. SILA KEMUKAKAN KOMEN DAN KRITIKAN YANG DAPAT MEMBANTU. TERIMA KASIH.

KEHENINGAN MALAM

SELAMAT MELAWATI BLOG. SILA KEMUKAKAN KOMEN DAN KRITIKAN YANG DAPAT MEMBANTU. TERIMA KASIH.

PUNGGUK RINDUKAN BULAN. Ha.. ha... ha....

SELAMAT MELAWATI BLOG. SILA KEMUKAKAN KOMEN DAN KRITIKAN YANG DAPAT MEMBANTU. TERIMA KASIH.

Wednesday, December 30, 2009

Selamat Tahun Baru 2010



Tahun 2009 hampir melabuhkan tirainya dan tahun 2010 hampir menjelang tiba. Kehadiran tahun baru setelah menyambut tahun baru Hijrah memberi iltizam untuk meningkatkan semangat juang dengan kental demi mencapai segala yang dicita2kan ke arah kebaikan dan kesejahteraan hidup diri dan keluarga.
Di kesempatan ini saya mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua rakan2 yang mengenali saya dengan harapan kehadiran tahun baru akan memberi azam baru untuk lebih berjaya.

SELAMAT TAHUN BARU 2010

Thursday, December 24, 2009

Tak Mahir? Mahirkan Diri Anda Melalui Pengalaman dan Pembelajaran

Masalah profesionalisme adalah isu yang sering dikaitkan dengan guru-guru
permulaan. Isu-isu ini dilihat sebagai penghalang kepada hasrat untuk melahirkan
seorang guru yang berkesan dan berkualiti yang akhirnya dapat membentuk murid yang
cemerlang.

Abu Bakar Nordin (1994) telah menyenaraikan lapan bidang kelemahan guru
permulaan, seperti berikut:
  1. kurang mahir menguruskan aktiviti ko-kurikulum,
  2. kurang kemahiran menjalankan aktiviti sukan,
  3. tidak memahami peraturan dan disiplin sekolah,
  4. kurang yakin mengawal disiplin bilik darjah,
  5. kurang pengalaman tentang masalah-masalah yang wujud di sekolah,
  6. kurang teori dan amalan latihan,
  7. tidak cukup kemahiran menggunakan pusat sumber, dan
  8. kurang kemahiran sosial.
Oleh itu sewajarnya sebagai pentadbir, pemimpin dan pengurus perlu melakukan sesuatu yang dapat membimbing dan membantu guru permulaan ini berada dalam organisasi supaya kelak mereka akan menjadi seorang guru yang begitu efisien, inovatif dan kreatif.

Tuesday, December 22, 2009

Mesyuarat Kurikulum Daerah

Minggu ini merupakan minggu yang menyesakkan nafas aku kerana aku langsung tidak berpeluang untuk berehat. Di antara atur cara aku minggu ini :

21 Dis 2009
8.00 pagi - Mesyuarat Guru
3.00 ptg hingga 11.00 malam - Kuliah ganti di UPSI
1.00 pagi - Sampai di rumah

22 Dis 2009
8.00 pagi - LADAP untuk guru2
3.00 petang hingga 11.00 malam - Kuliah ganti di UPSI
1.00 pagi - Sampai di rumah

23 Dis 2009
8.00 pagi - MESYUARAT KURIKULUM DAERAH (8 pg - 4.30 ptg.) Cabut balik awal
3.00 petang hingga 11.00 malam - Kuliah ganti di UPSI
1.00 pagi - Sampai di rumah

24 Dis 2009
8.00 pagi - Mesyuarat2 Panitia sekolah
* Aku nak ambil cuti rehat. Kepenatan.

Kepada rakan2 semua, jangan ikut macam aku buat.

Sunday, December 20, 2009

Mesyuarat Guru Pertama Sesi 2010



21 Disember 2010 adalah merupakan mesyuarat guru pertama yang diadakan bagi sesi 2010. Penetapan tugas, hala tuju dan penyelarasan akan dilakukan dalam mesyuarat ini. Kepada semua warga kerja sekolah yang ceria seperti dalam gambar adalah dijemput hadir ke mesyuarat tersebut pada jam 8.30 pagi.

Terima kasih.

Friday, December 18, 2009

Terkejar-kejar





Mulai esok aku akan menghadapi kuliah pertama semester kedua dan seterusnya kuliah ganti pada 21, 22 dan 23 Disember. Di samping itu aku sedang menyiapkan segala maklumat dan powerpoint bagi mesyuarat guru pertama pada 21 Dis, LADAP pada 21 dan 22 Dis, kuliah ganti pada 21, 22 dan 23 Dis (3 ptg - 11 mlm), Mesyuarat Kurikulum Daerah pula pada 23 Dis dan berlarutan sehingga sesi persekolahan bermula pada 4 Jan 2010. Adakah aku mampu menghadapinya? Insya-Allah, kerana itu adalah jalan dan laluan yang aku pilih.

Friday, December 11, 2009

Semester 2 Bermula

Kuliah akan bermula pada 14 Disember 2009 dan tamat pada 18 April 2010

JUMAAT

3.00 hingga 6.00 petang
PPP6023 - Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan
Kumpulan A - DR. KHUAN WAI BING
Kumpulan B - DR. JAMAL@NORDIN BIN YUNUS

8.00 hingga 11.00 malam
PPP6083 - Seminar Isu-isu Pendidikan
Kumpulan A : PROF. DR. OMAR BIN ABDULL KAREEM


SABTU
8.00 hingga 11.00 pagi
UKP6053 - Analisis Data dan Penafsiran
Kumpulan A : PROF. MADYA HARIRI KAMIS (ditawarkan untuk pelajar FPE saja)
Kumpulan B : DR. RAMLEE BIN ISMAIL (FPE)
Kumpulan E : DR. JAMAL@NORDIN BIN YUNUS (ditawarkan untuk pelajar FPE saja)

Sila pilih kumpulan yang sesuai dengan rakan2.


PINDAAN TARIKH KULIAH
(merujuk Memo UPSI/IPS 1/453 (88) bertarikh 9 Disember 2009)

18 Disember 2009 (Maal Hijrah) diganti pada 21 Disember 2009
01 Januari 2010 (Tahun Baru) diganti pada 22 Disember 2009
25 Februari 2010 (Maulidur Rasul) diganti pada 23 Disember 2009

Wednesday, December 9, 2009

Release Tension!!! Relax Seketika.... Berhibur

video

Monday, December 7, 2009

Mula Terasa Sibuk Walaupun Cuti Sekolah

Aku dah mula terasa sesak nafas dengan tugas2 yang terpaksa dibereskan. Pertamanya untuk persiapan kerja2 membaikpulih sekolah. Keduanya persiapan untuk mesyuarat guru dan LADAP. Ketiganya untuk agihan tugas guru2. Keempatnya sebagai pensyarah sambilan. Kelimanya aku dipertanggungjawabkan sebagai pengerusi program lawatan pelajar PhD universiti dari Thailand ke UPSI pada 25 Januari 2010 ini.
Tak tercapai tangan rasanya aku. Walau apapun itu adalah amanah dan tugas, kerja2 sukarela dan kerja2 tambahan yang terpaksa aku tempuhi dengan apa cara jua sekalipun. Tambahan kuliah akan bermula pertengahan bulan Disember ini. Insya-Allah, aku terpaksa melangkah dengan lebih pantas dan cepat. Untuk menjadi seorang yang berkebolehan bukanlah suatu tugas yang senang. Segala cabaran perlu dihadapi dengan tenang.
TK.

Saturday, December 5, 2009

Mentari Pagi Menyapa Cinta


Pagi yang indah ini…
saat mentari bersinar…
saat burung2 berkicau…
saat cuaca yang sangat cerah menyinari rumah kami…
rumah mungil tempat kami berteduh…
diterminal mimpi aku terbangun…
dalam sadar kulihat kekasih hatiku terlelap dalam tidurnya…
kubelai rambutnya yang lembut….
kubisikkan sebuah kata ditelinganya…
kukatakan aku sangat mencintainya…



Udara pagi menghentakan diri...
Saat jiwa terasingkan dari dunia nyata...
Tersadar termenung dimanakah jiwa ini...
Sudah kembalikah ke jasadnya atau masih di atas sana...

Tiba tak kira merasakan udara hangat di hati ini...
Saat cinta Nya merasuki jiwa...
Bergegasnya ambil air untuk sucikan hati dan jasad...
Dalam keheningan malam ditadahkan tangan ke langit...
Sujud sembah seorang pencinta merindukan belaian kasih sayang Sang pemberi cinta...
Dalam tadahan tangannya itu dibanjiri air suci...
Diiringi bisikan rindu bergemuruh...
Dialiri hati meringis betapa sangat cinta kepada Dia dan Yang telah dicinta...
Semoga dipertemukan dalam tali kesucian...
Benang keredhaan...
Jiwa keikhlasan...
Dalam kehidupan kelak...
Bersama Nya.. .
Amin ya robbal alamin.


Friday, December 4, 2009

PC Fair at KLCC

Aku mengambil peluang hari ini ke PC Fair bersama dengan anak2 aku. Sebaik selesai solat Jumaat iaitu sekitar lebih kurang pukul 2.15 petang kami pun bertolak. Aku terpaksa menempuhi kesesakan lalu lintas yang begitu teruk. Cuba pusing ke jalan alternatif yang lain pun begitu juga. Akhirnya pukul 4.00 petang baru sampai kerana biasanya sekitar 45 minit aje kalau paling lama pun dari rumah aku.
Di lokasi PC Fair tidaklah pulak terlalu ramai orang, mungkin kerana hari ini hari Jumaat. Biasanya aku pergi pada hari Sabtu yang menyebabkan sukar untuk berjalan di dalam PC Fair tu. Apa yang aku dapati sewaktu di PC Fair ini ni ialah kemunculan player atau alat pemain bagi data2 video, audio, image dan lain-lain yang boleh diakses dari pen drive atau portable hard disk. Hasilnya boleh dimainkan di televisyen atau monitor komputer. Pelbagai jenama dan fungsi dijual dengan pelbagai harga. Itu saja teknologi baru yang dapat aku perhatikan. Selebihnya ialah perlumbaan pengendali internet dari pelbagai penyedia perkhidmatan internet termasuk yang 'potong' dengan kehadiran terlalu ramai promoter.
Kepada rakan2 semua, bolehlah pergi ke PC Fair di tempat berhampiran yang ada. TK.

Vista Installation

Semalaman buat installation Vista di laptop anak kerana akan dibawa balik ke UIAM hujung minggu ini. So, everything about her computer must be in good performance. Kalau tak naya kena pergi semula ke Kuantan bagi menguruskan laptopnya. So far nampak semuanya dah stabil dan dalam tempoh sehari dua ni hanya nak make sure in good running condition. Thanks.

Tuesday, December 1, 2009

Part Time Lecturer

Research Training Programme dah nak habis esok. Kelam kabut juga kerana masa terluang terpaksa digunakan untuk menyediakan slaid presentation untuk bagi lecture pertama dalam cuti sekolah ini pada hari Khamis (3 Dis) dan dijangka tamat pada 17 Dis. Ada empat topik yang perlu disiapkan manakala aspek penilaian pula masih tak siap soalannya. Tak rasa peluang berehat sewaktu cuti sekolah ni.
Kali ini tajuk yang diberikan adalah tentang pembinaan negara yang merupakan aspek pemupukan patriotisme, jati diri, sejarah, penjajahan, perpaduan, integrasi dan segala yang berkaitan pembinaan diri.
Apa yang penting adalah apa yang dapat aku sumbangkan ke arah pembentukan guru-guru baru yang akan memasuki sistem.